Verkiezingen - keuzestress

Verkiezingen – Keuzestress

Vandaag is heel Nederland in de ban van de Tweede Kamerverkiezingen…. Blijft Mark Rutte Minister President, of wordt het toch Geert Wilders, Jesse Klaver of een van de andere lijsttrekkers? Vanavond zullen we het weten.

RESPECT

Wat mij opvalt, is dat wij de afgelopen weken weinig respect naar elkaar tonen met betrekking tot onze keuzes hierin. Niet alleen politici onderling, maar de hele bevolking…. We gunnen elkaar geen mening (want blijkbaar telt alleen je eigen mening). En het bijzondere is, dat de meerderheid zijn/haar mening op niets tot weinig gestoeld heeft; we kennen slechts fracties van verkiezingsprogramma’s van politieke partijen en baseren onze mening vaak op slechts een enkel heikel punt daaruit. En zo’n kieswijzer helpt ook niet echt; die vragen zijn zo suggestief, dat van tevoren de richting al is bepaald.

We vergeten voor het gemak maar even, dat we in een democratie leven. Dat betekent dat in de Tweede Kamer besluiten worden genomen, waar de ene keer bepaalde partijen een meerderheid vormen en de andere keer weer andere partijen een meerderheid vormen.

  • Het is denk ik een illusie, dat in dit Nederland 1 partij 4 jaren lang, de volledige meerderheid zou halen;

  • Het is denk ik een illusie dat in dit Nederland enkele partijen 4 jaren lang over alle standpunten altijd een meerderheid van stemmen zullen halen.

VERSCHILLEN

Niet alleen verschillen wij mensen van elkaar, wij hebben ook nog eens verschillende wensen. Politieke partijen moeten (en zullen altijd) proberen hun kiezers zoveel mogelijk tevreden te stemmen; er komen immers na 4 jaren weer nieuwe verkiezingen. Dat betekent niet dat ze al hun beloftes kunnen (en willen) inwilligen, ze moeten nl. soms ‘wisselgeld’ hebben om andere beloftes wel te kunnen waarmaken. Laat dus los dat er 1 partij is die het jou de komende 4 jaren alleen naar de zin gaat maken.

Politiek is net als in het gewone leven; soms zit het mee, soms tegen. Respecteer dus elkaars keuzes, ook al staat die haaks op jouw keuze; immers iedereen heeft andere behoeftes.

BEWUSTE KEUZE

Wij hebben nog een keuze….er zijn ook landen waar mensen geen keuze hebben en daar is het over het algemeen, minder goed/vriendelijk toeven. Maak dus altijd – bewust – keuzes anders wordt je onderdeel van het plan van een ander en dat is het laatste wat je wilt. Die voorbeelden zijn er ook (Brexit, POTUS)….. 

HAPPY ELECTIONS! J