Olympisch elan

Topprestatie of mislukking?

De Olympische Spelen van Rio zijn achter de rug; een achtbaan van emoties voor sporter en publiek. Van tevoren hebben we sommige sporters al goud en glorie toegedicht en dat kon in een aantal gevallen niet worden waargemaakt. Waargemaakt? Ja, publiek, pers en zelfs onze Chef de Mission, verwachtten van sommige atleten dat ze een medaille, of zelfs een gouden medaille zouden halen. Waarom? Waarschijnlijk om hun eigen nationale gevoel / ego daarmee bevredigd zou worden. Helaas verloren ze daarbij uit het oog,  dat alle deelnemers diezelfde droom hadden en daar ook alles voor hebben gegeven. Minimaal 4 jaar van hun leven hebben al die atleten alles opzij gezet om bovenal een topprestatie te leveren (…en natuurlijk het liefst goud te winnen).  …..en dat is niet in alle gevallen gelukt. Is het dan mislukt? Nee, daar waar in elk van de 28 sporten en 42 disciplines maar 3 medailles te vergeven zijn, lukte het onze atleten, toch maar liefst om 19 medailles – waarvan 8 goud – in de wacht te slepen; dus zeker niet mislukt.

Topsportklimaat

Op een enkele profvoetballer na, moeten de meeste van deze atleten het doen met een karig salaris of onkostenvergoeding en hebben velen er zelfs gewoon een baan naast om in hun onderhoud te kunnen voorzien. We zijn nu eenmaal niet een land met een echt topsportklimaat; in sommige andere landen zijn er grote budgetten beschikbaar om deze atleten de mogelijkheid te bieden zich optimaal in hn sport te kunnen bekwamen. Desalniettemin hebben we wel te maken met allemaal topsporters. De enige manier om zo succesvol te kunnen zijn, als we geweest zijn, kan door het hebben van focus.

Toekomst

Helaas worden ze ondanks deze topprestaties nu verguist en gebagatelliseerd door pers, publiek en de Chef de Mission, terwijl ze soms slechts een fractie van een seconde van een medaille – zelfs een gouden medaille – waren verwijderd. We zouden ons eens moeten richten op onszelf; zelf topprestaties gaan leveren. Dan hoeven we de druk niet alleen bij onze atleten neer te leggen. Zo moeilijk is het niet om zo’n klimaat voor jezelf te creëren; alles hangt samen met de juiste focus (precies wat topsporters ook hebben). Als we de komende 4 jaar ons nu eens op onszelf focussen door onszelf geluk en voorspoed gunnen, dan hebben we over 4 jaar 15 miljoen Nederlanders die goud winnen;  een gouden toekomst voor zichzelf…….