Gisteravond werd het Nederlands mannenelftal afgedroogd met 4-0 door de Franse equipe. Enkele weken geleden riepen mannelijke topvoetballers o.a. nog, dat het damesvoetbal niet meer dan aandoenlijk gedartel over het veld is.

Hoogmoed komt voor de val

Hadden zij geweten wat de uitslag van gisteravond zou worden, waren ze waarschijnlijk wel wat voorzichtiger geweest met hun uitspraken. Hoogmoed komt voor de val. In dit geval bijna letterlijk. Niet dat ik wil pretenderen nu zoveel verstand van voetbal te hebben, integendeel, ik weet er denk ik te weinig van af.

Doel

Wat ik helaas wel van een afstand observeer, is dat er wel degelijk een groot verschil zit tussen het dames- en het herenvoetbal. Ik heb het dan niet over het sportief niveau, maar over ‘bezieling’. De dames hadden – niet alleen gezamenlijk – een duidelijk doel voor ogen (de mannen denk ik overigens ook wel) en dit gaf hun een geweldige prikkel om met elkaar de schouders eronder te zetten. Op een enkele speelster na, zijn deze voetbalsters geen topverdieners, zoals in het mannenvoetbal (op dit niveau) wel het geval is. De mannen hebben geen echte prikkel meer om te presteren. Natuurlijk spelen zij ook voor glorie en vaderland, maar elke week worden zij bij de diverse clubs als helden onthaald en bejubeld. Zou het publiek hen links laten liggen, zou het denk ik een ander verhaal zijn. Dan zou er weer een prikkel – naast de financiële – ontstaan om te presteren. Je zou dus kunnen zeggen, dat wij allen – als collectief publiek – er dus mede debet aan zijn, dat het Nederlands herenteam zo slecht presteert.

Vertrouwen

Ik ben zeker geen voorstander van pek en veren, maar als je – zoals deze spelers – geen duidelijk doel voor ogen hebt, verlies je de focus. En dan blijven resultaten uit. Misschien moeten we de spelers die hun lauweren reeds hebben verdiend maar eens thuis laten. Waarom niet nieuwe jonge spelers, die nog wel prestatiedrang hebben een kans geven; met name vertrouwen geven. Het zal niet gelijk grote winsten opleveren, maar naar de toekomst toe wel meer resultaat. Je bouwt een duurzaam team met * VERTROUWEN * DOEL * FOCUS. In het bedrijfsleven verander je team ook als resultaten uitblijven.

Maar wie ben ik? Ook slechts een teleurgestelde liefhebber, geen kenner……