Gemaakte keuzes nemen geen keer

Wat doe je, als je nog geen jaar ondernemer bent, nog niet financieel onafhankelijk bent, nog druk aan het acquireren bent voor nieuwe klanten en je broer belt, of je samen met hem en je vader ergens in september voor 4 weken de pelgrimstocht van Pamplona naar Santiago de Compostela wilt gaan wandelen?

Valkuil

Wie zou dan geen twijfel hebben? Wat laat je achter? Wat gaat het kosten? Wat laat je liggen? Allemaal beren op de weg…. En ook ik trapte in die valkuil.

Kansen

Waarschijnlijk weinigen zullen dan gelijk aan de kans om samen als gezin zo’n avontuur te beleven denken, aan de kans om als gezin zoiets intens te beleven, aan de kans die waarschijnlijk nooit weer komt (mijn vader wordt dit jaar 73 en 800 km wandelen gaat je dan niet in de koude kleren zitten).

Walk the talk 😉

Maar als je als coach, coachees altijd vertelt, dat het leven uit keuzes bestaat en dat welke keuze je ook maakt, je geen foute keuze kunt maken. Uiteraard kunnen zaken verkeerd uitpakken, maar er komt altijd iets anders voor terug. Geen keuze maken is sowieso fout; dan maakt een ander namelijk een keuze voor jou en dan wordt je geleefd. Dan mag je dus zelf niet te lang twijfelen…. En moet je de koe bij de hoorns vatten en zelf een keuze maken.

Eigen keuze

Inmiddels is dit 4 maanden geleden en ben ik halverwege deze pelgrimstocht; een uitputtingsslag in meerdere opzichten. Fysiek is dit een uitdaging, mentaal is dit een uitdaging en zakelijk is dit een uitdaging. Er wordt geen omzet gegenereerd, er worden geen nieuwe klanten geworven en lichamelijk is dit een aanslag…. Maar wie had ooit gedacht aan wat dit zou opleveren?

Onderweg ontmoet ik elke dag nieuwe mensen van verschillende nationaliteiten, met ieder hun eigen verhaal. Mensen die ook keuzes hebben gemaakt om hier nu te zijn. Mensen die soms het spoor bijster zijn in hun leven en op zoek zijn naar antwoorden. Deze gesprekken zijn zo waardevol; feitelijk ben ik dagelijks bezig met wat mij drijft; andere mensen ontmoeten, ontdekken en elkaar inspireren.

Ondanks mijn eerste – ongegronde – twijfel, heb ik gelukkig de juiste keuze gemaakt. Niet omdat het goed uitpakt, maar omdat het mijn eigen keuze was. Want zakelijk brengt het nog steeds niets… Alhoewel ik gisteren een telefoontje ontving voor een opdracht.  Keuzes hoeven dus niet altijd – vanuit geld gedreven – succesvol te zijn, ze brengen andere waardevolle dingen.

Keuzes

Of je nu twijfels hebt bij bepaalde beslissingen of niet, stel het maken van keuzes niet uit; je loopt dan het gevaar dat een ander voor jou een keuze maakt en je dus het pad van een ander moet volgen. Je kunt dus geen foute keuze maken. Er komt altijd iets goeds uit de door jou gemaakte keuze…..