Er verandert niets en toch verandert er iets

In de zomer heeft met het altijd over komkommernieuws. Als er in de rustige vakantieperiode niets spectaculairs te melden is, bedenkt men allerlei zaken om toch maar nieuws naar buiten te brengen; van de hond van de buurvrouw die zwanger is, tot de buurman die zijn vinger gekneusd heeft.

Komkommernieuws

Is er dan geen echt nieuws? Natuurlijk wel. Er blijven terreuraanslagen, proefraketten in Noord-Korea en een kabinetsformatie. En tussen al dat nieuws kwam een persberichtje – dat evenwel bestempeld werd als komkommernieuws – van de NS, welke Nederland uiteindelijk een paar dagen in de ban hield. De NS kondigde aan in het vervolg, haar reizigers als reizigers te gaan aanspreken.

Doen

Let wel ik ben niet tegen het feit dat we rekening gaan houden met een – zij het zeer kleine groep – mensen die niet echt weten of ze zich nu man of vrouw moeten voelen, maar moet je zoiets wel als nieuws naar buiten brengen? Voor- en tegenstanders buitelden over elkaar heen en complimenteerden of hoonden de NS. Maar waarom moeten we dit eerst als nieuws brengen en doen we het niet gewoon. Het was waarschijnlijk niemand opgevallen, als men ineens als reiziger werd aangesproken. Behalve de genderneutralen zelf;  die zouden zich vereerd voelen dat ze plotsklaps serieus zouden worden genomen, omdat er rekening met hun gevoelens wordt gehouden. Iedereen tevreden. Ook de NS zou tevreden kunnen zijn, omdat de genderneutralen meer respect voor ze zouden hebben gekregen. En de rest, zou het niet of nauwelijks hebben gemerkt.

Geniaal

Nu echter viel half Nederland over de NS heen, omdat ze zo’n kleine groep ‘bevoordelen’, zonder de rest te benadelen. Waar hebben we het dus over? Nergens dus. Van begin tot eind verandert er dus niets en toch verandert er iets. Einstein zei tenslotte ooit eens: “De definitie van gestoordheid is iets steeds opnieuw hetzelfde te doen, zonder dat er iets verandert.” Het tegenovergestelde: Hetzelfde net iets anders doen en dus verandering teweeg brengen is dus geniaal. Hoezo komkommernieuws? Een briljante zet van de NS!

DOEN

Dus om veranderingen teweeg te brengen, moeten we gewoon doen in plaats van erover praten….