SLIM-regeling

Duurzaam ontwikkelen medewerkers kan vergoed worden door de overheid

Toekomstproof blijven met je organisatie? Je mensen in hun kracht zetten? Maar twijfel je over de investering? Geen zorgen. De overheid heeft een gloednieuwe SLIM-regeling in het leven geroepen, zodat scholingskosten (voor een groot deel) worden vergoed en je medewerkers kunt blijven ontwikkelen. Subsidie tot 80% op externe en interne kosten!

Wat is de SLIM-regeling?

Binnen het midden- en kleinbedrijf (MKB) is het minder gebruikelijk dat medewerkers zich blijven ontwikkelen met een studie. Werkgevers hebben daar vaak minder tijd en geld voor in huis, dan grotere bedrijven. Met de SLIM-regeling en de bijbehorende subsidie van maximaal 80%! wil het kabinet dit gaan oplossen. Zo kan deze subsidie worden ingezet bij een HR-Scan of de aanvraag van loopadvies- of ontwikkeltraject van Big Five for Life.

Bedrijven kunnen nu subsidie aanvragen om de kennis van hun werknemers up to date te houden, hier valt ook loopbaanadvies en -coaching onder.

Ieder midden- en kleinbedrijf (MKB) kan vanaf 1 september een subsidieaanvraag indienen. Je bent een MKB bedrijf als:

  • je niet meer dan 250 personen in dienst hebt
  • de jaaromzet minder bedraagt dan 50 miljoen euro (of jaarlijks balanstotaal minder bedraagt dan 43 miljoen euro).

Waar kun je de subsidie voor aanvragen?

De subsidie beoogt het versterken van de leercultuur in het MKB. Dat is natuurlijk prima voor je organisatie, maar zeker net zo belangrijk voor je werknemers! Hoe hoger het kennisniveau, des te beter het product dat je maakt. Onderzoek toont ook aan dat elke euro die wordt besteedt aan de ontwikkeling van medewerkers zich maar liefst 6 keer terugverdient!

Voor ondernemers: er zijn drie mogelijkheden die betrekking hebben op activiteiten die je zelf start:

  • Doorlichting van het bedrijf wat leidt tot een opleidings- of ontwikkelplan gericht op het vaststellen van de scholingsbehoefte;
  • Het laten opstellen van loopbaan- of ontwikkeladviezen voor werknemers;
  • Het ontwikkelen van een systeem waarin werknemers zich verder kunnen ontwikkelen in hun werk, een voorbeeld hiervan is een eigen bedrijfsschool opzetten.

Welke kosten worden gesubsidieerd?

  • Externe kosten loopbaanadviseurs (loopbaancoaching)
  • Directe loonkosten van eigen personeel (plus 32% opslag werkgeverslasten)
  • Overheadkosten (15% loonkosten)

Lage investering werkgever

Er wordt verschil gemaakt tussen het kleinbedrijf en middenbedrijf. De definitie van een kleinbedrijf is dat er minder dan 50 personen werkzaam zijn in je bedrijf en de jaaromzet of balanstotaal niet meer bedraagt van 10 miljoen euro.

Voor het kleinbedrijf wordt een eigen investering verwacht van 20%, voor het middenbedrijf geldt een percentage van 40%. Als de eigen interne kosten worden meegeteld dan is de werkelijke investering nog kleiner.

Zie hoe voordelig de regeling voor je uit kan pakken, door hiernaast je netto investering te berekenen. Je hoeft alleen je directe loonkosten in te voeren:

(N.B. Dit is slechts ter illustratie; voor een definitieve berekening neem contact met mij op)

Ik heb een rekenmodel bij deze calculator ontwikkeld waarmee ik de juiste investering en het voordeel voor je organisatie kan laten zien. Bel mij voor meer informatie.

Wanneer aanvragen?

De werkgever kan de SLIM-regeling van 1 t/m 30 september 2020 aanvragen. Er is voor deze periode 15 miljoen euro beschikbaar gesteld door de overheid. Wees er dus snel bij!

0Dagen0Uren0Minuten0Seconden

Hoe ziet zo’n aanvraag eruit?

  • Maak een beschrijving van dat wat je wilt gaan doen (het initiatief) en neem hierin op hoe dit bijdraagt aan je initiatief (doel).
  • Vermeld het bedrag van de aanvraag (maximaal € 24.999,-) en onderbouw de noodzaak van de subsidie.
  • Omschrijf of en in hoeverre andere partijen betrokken en geraadpleegd zijn.
  • Neem de startdatum op in de aanvraag, de verwachte einddatum, een planning van de activiteiten (activiteitenplan) en een begroting.
  • Stel een de-minisverklaring op dat geen subsidie wordt ontvangen vanuit Europese Unie).
  • Leg uit hoe jouw initiatief wordt geëvalueerd.

Meer informatie over de subsidieaanvraag kun je hier vinden. Ik kan je bij de aanvraag begeleiden.

Ik vertel er graag meer over; bel voor meer info